Mottó

Éles a szeme a vadnak
ragadozónak, szabadnak.
Mint a kék tél s a gyötrelem,
világos és könyörtelen.

Ide is írok


Friss kommentek

  • Invisibleman: Vazz Tudtam,h nem lehet megúszni a barátkozást ótvar profán,alpáriaskodás nélkül,de akkor mi a tee... (2008.07.20. 12:54) Barátkozás a köztársasággal
  • homopoliticus: "Ha egymással csak kizárólag negatív érzelmi viszonyt képesek fenntartani,akkor hogyan ők képesek ... (2008.07.18. 18:39) Barátkozás a köztársasággal
  • Invisibleman: "Már korábban szóba került, hogy a '89-es rendszerváltozás jellegéből fakadóan a magyar nép csak ... (2008.07.18. 12:02) Barátkozás a köztársasággal
  • homopoliticus: 1. A linkekkel nemtom mi van, egyszer már produkáltak ilyet, helyreraktam őket, de most visszaeste... (2008.07.07. 15:07) A jó tanár: ellenség
  • nullnick: 1. a linkek nem működnek 2. "noha a döntés igazságtalan és fájdalmas volt, az ország feldarabolá... (2008.07.07. 10:49) A jó tanár: ellenség
  • Utolsó 20

Megsértődni ér, de minek?

2007.12.03. 21:33 homopoliticus

A Sólyom és a Mazsihisz közötti vita tulajdonképpen egész kulturált. Ahhoz képest, hogy zsidótéma, nincs is különösebb hiszti. Az elnök alkotmánybírósági normakontrollra küldi a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos törvénymódosítást, mivel szerinte aránytalan, túlzó, sérti a jogbiztonságot, tehát alkotmányellenes. A Mazsihisz erre demonstratívan megsértődik: lehet, hogy te nagy jogtudós vagy, de nekünk ez fontos, úgyhogy nem megyünk el hozzád ebédelni, lakj jól a barátoddal. Sólyom (pontosabban a hivatalvezetője) mint valami türelmes ügyfélszolgálatis visszaír: értem én, hogy nektek ez érzékeny téma, de nem csak az a fontos, hogy meg legyen oldva a kérdés, hanem hogy jól legyen megoldva. Amit meg most a Kormány beterjesztett, az nem jó.

Mondom, nem olyan vészes ez: a felek kölcsönösen körbenyaldossák egymást, boldog ünnepeket kívánnak, nem vizionálnak antiszemitizmust/az elnöki intézmény elleni támadást a másik oldalon, pedig a téma tálcán kínálná az ilyesmit. Kulturált vita van, színvonalasan megfogalmazott szakmai aggályok az egyik oldalon, végső soron érthető "problémaérzékenység" (egy kicsit morbid ezt így leírni, pedig erről van szó) a másikon. Mégis kár.

Kár, mert a Mazsihisz részéről a jelek szerint nem józan utánagondolás, mérlegelés van, hanem zsigeri reakció: sértődés, nagy szavak, demonstratív gesztusok. Pedig nem gondolhatják komolyan, hogy jó lesz nekik, ha boldog-boldogtalan perel majd mondvacsinált okokból, lejáratva az egész intézményt. Nem létezik, hogy nincs ott egy jogász, aki elmagyarázná, hogy mit jelentene ez a módosítás, és mennyit használna, vagy inkább ártana a magyar zsidóságnak.

De hiszen van: Feldmájer Péter, a levél egyik aláírója, a Mazsihisz elnöke jó nevű ügyvéd, és nyilván nem az egyetlen ilyen ott a környéken. És persze érzelmi politika ide vagy oda, ha a levél címzettje az államfő, akkor azért a szöveget alaposan megrágják, mielőtt postára adják. Legalább annyi, hogy milyen hatása lesz ennek? érdemes keménykedni a jelenleg legnépszerűbb magyar politikussal?

Úgyhogy adódik a magyarázat: az egyre csökkenő legitimitású Mazsihisz vezetői nem zsigeri reakcióként, jogos felháborodástól vezérelve utasítják el némiképp ingerülten Sólyom érveit, hanem többé-kevésbé tudatosan: a közönségüknek, a magyar zsidóságnak játszanak. Kezüket-lábukat törik, csak hogy demonstrálhassák: tökös érdekképviselők, akik még a köztársasági elnöknek is beszólnak, ha kell.

De persze nyilván nem erről van szó, hűtöm le magam nagy blognyilvánosság előtt: hiszen ez azért durva lenne. Egy érdekképviselet, amelyik kompenzál, nálunk ez nem divat. Nyilván csak elragadta őket a frazeológiájuk, vagy mi.

Ui. A judapest.org kommunája a kommentek tanúsága szerint flódnit süt Sólyomnak, demonstrálandó a zsidó szervezetek pluralizmusát és a Mazsihisz-mentes gondolkodást. Remélem, tényleg megcsinálják és odaviszik holnap ebédidőben egyenes adásban a Sándor-palotába ;)

UPDATE december 4. 20:34 Megcsinálták :)

1 komment

Címkék: zsidó sólyom lászló mazsihisz judapest.org

A bejegyzés trackback címe:

https://homopoliticus.blog.hu/api/trackback/id/tr37251387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2008.01.17. 21:51:45

Nagyszerű, amit a JP csinált, de hogy a Mazsihisz mit tehet ezután? Én biztos nem hívnék meg valakit még egyszer ebédre, aki egyszer nem jött el. Ha a köztársasági elnök nem hívja meg őket legközelebb, abból konfliktus lesz. Ha szó nélkül meghívja őket, és elmennek, akkor nevetségessé teszik magukat. Azt hiszem, ideje, hogy a Mazsihisz hívja vissza az elnököt. A magyar alkotmány szerint a köztársasági elnök személyében testesíti meg a nemzet egységét. Tudom, hogy nem ezt akarták üzenni, de a Mazsihisz akciójának van egy olyan üzenete is, hogy nem akarnak a magyar nemzettel azonosulni. Ez pedig a magyar nemzettel azonosuló zsidók és nem zsidók számára is roppant kellemetlen.
süti beállítások módosítása