Mottó

Éles a szeme a vadnak
ragadozónak, szabadnak.
Mint a kék tél s a gyötrelem,
világos és könyörtelen.

Ide is írok


Friss kommentek

  • Invisibleman: Vazz Tudtam,h nem lehet megúszni a barátkozást ótvar profán,alpáriaskodás nélkül,de akkor mi a tee... (2008.07.20. 12:54) Barátkozás a köztársasággal
  • homopoliticus: "Ha egymással csak kizárólag negatív érzelmi viszonyt képesek fenntartani,akkor hogyan ők képesek ... (2008.07.18. 18:39) Barátkozás a köztársasággal
  • Invisibleman: "Már korábban szóba került, hogy a '89-es rendszerváltozás jellegéből fakadóan a magyar nép csak ... (2008.07.18. 12:02) Barátkozás a köztársasággal
  • homopoliticus: 1. A linkekkel nemtom mi van, egyszer már produkáltak ilyet, helyreraktam őket, de most visszaeste... (2008.07.07. 15:07) A jó tanár: ellenség
  • nullnick: 1. a linkek nem működnek 2. "noha a döntés igazságtalan és fájdalmas volt, az ország feldarabolá... (2008.07.07. 10:49) A jó tanár: ellenség
  • Utolsó 20

Finta és a történelmi városrész

2007.11.24. 18:05 homopoliticus

A Heti Válasz legfrissebb számában van egy interjú Finta Józseffel, Magyarország egyik sztárépítészével (sajnos nincs fenn a neten a szöveg). Finta ugye a '60-as évek óta az egyik legfoglalkoztatottabb fővárosi építész, a budapesti látképet nem kis részben az általa tervezett épületek dominálják (az Index témába vágó összeállítása itt olvasható). Az interjúban szóba kerül a szintén általa "megálmodott" esztergomi élményfürdő, amivel kapcsolatban Finta a következőt mondja:

"Vonzott, hogyan tehetek egy mai építészeti gesztust a gyönyörű történelmi városrész mellé."

Ó, azok a történelmi városrész mellé tett gesztusok. A bölcs, kissé rezignált, de azért még mindig aktív mester főhajtásai az elmúlt korok építészeti stílusai előtt.

Finta azért korábban nem volt ennyire szelíd: Budapestnek szánt gesztusait például nem a pesti történelmi városrészek mellé tette, hanem bele a közepükbe. Mint például a Westend, amelyik - semmi kétség - kaméleonként bújik meg a hagyományos újlipótvárosi és terézvárosi bérházak határán. Vagy a pesti Duna-sor, amelyet nyilvánvalóan a tradicionális Duna-korzó iránti tisztelete jeléül szórt meg szocreál szállodaépületekkel.



















(A kép a Budapest Marriott Hotelt ábrázolja, és a budapest-photo.hu-ról származik.)

További gesztusok még a Volga Szálló a Dózsa György úton, a szabadság téri Bankcenter, a rendőrpalota az Árpád-hídnál stb. (Mondjuk az Árpád-híd esetében a környék eleve nem volt túl esztétikus.) Látható, hogy Finta a '90-es években is képes volt meghallani az idők szavát, és a szürke egyen-szocreálról átállni a nem kevésbé fantáziadús acél-üveg épületekre. A lényeg, hogy az épület szervesen illeszkedjen a környezetébe, de semmiképpen se legyen fantáziátlan, esetleg sablonos.















(A kép a bankcenter.hu-ról származik, és meglepő módon a Bankcentert ábrázolja.)

Egy dolgot nem értek, de azt nagyon nem: miért lett ő az utóbbi években a jobboldal emblematikus építésze? (Makoveczet értem, az organikus építészet az olyan konzervatív szellemiségű dolog.) Ha már jobboldali  építészet (már ha van ilyen egyáltalán), akkor elsőre olyanok jutnak eszembe, hogy hagyománytisztelet, mértéktartás, hasonlók.

De ez? Ez minek kell?

12 komment

Címkék: budapest jobboldal épületek finta józsef

A bejegyzés trackback címe:

https://homopoliticus.blog.hu/api/trackback/id/tr93240478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

k.a. 2007.11.25. 05:58:01

www.mmakademia.hu/ab/5/501.php
tanulságos beszélgetés (Finta, Fekete György, Makovecz és mások) két korszak határáról, 1999-ből, amikor még sok minden másképp dőlhetett volna el.

homopoliticus · http://homopoliticus.blog.hu 2007.11.25. 09:42:58

Köszönöm. Látom, jó hosszú, de érdekesnek tűnik...

MeggyesBukta · http://www.meggyesbukta.tk 2007.11.25. 14:54:11

A Mester újra alkot Esztergomban... a kevésbé szép élményfürdő mellé épül egy hasonló szálloda...

Hiller Haver · http://www.konzervatorium.blog.hu 2007.11.25. 15:07:06

Gondolom a kérdések költőiek, és azért sejted a választ:)... Bizonyára anyagilag meg úgy egyébként sem rossz annak, aki mindig az éppen divatos stílusban "alkot", az éppen divatos politikai kurzussal bratyizva.

homopoliticus · http://homopoliticus.blog.hu 2007.11.25. 18:33:41

MeggyesBukta

újabb Finta-szálloda? Nincs kép? Egyéb részletek?

Papírgyári Sztrájktörő:

azért nem teljesen költőiek. Fintát értem, igazodik, ahova tud meg ahova érdemes, bár hogy miért pont a jobboldalhoz, az nekem nem teljesen világos. De az igazi rejtély, hogy Orbánék mit esznek rajta. Azt értem pl., hogy miért Makovecz volt mindig is _a_jobboldali_építész_. Mert ő olyan.

De Finta miért? A Kádár-rendszer egyik kurzusépítésze volt, aki '90 után az új viszonyokhoz is jól alkalmazkodott, mindig azt csinálta, ami épp mainstream volt. Az ember azt gondolná, hogy egy jobboldali vagy konzervatív politikai erő olyan építészeket preferál, akik valamennyire támaszkodnak a hagyományokra (ettől még lehetnek a maguk módján progresszívek). Tehát olyanok, mint amilyennek Finta _hirdeti_ magát. Közben pedig pont nem.

Szóval ez miért jó Orbánéknak?

k.a. 2007.11.25. 19:58:29

Erről hallott valaki? Vajon ki fogja megnyerni? (Mellesleg az érintett területen lévő Volán-buszpályaudvarról december 9-től nem indulnak - és nem oda érkeznek be - a váci vonal járatai.)

epiteszforum.hu/node/7268

homopoliticus · http://homopoliticus.blog.hu 2007.11.25. 21:16:35

Még csak nem is hallottam erről, de a kiírásban vannak gyöngyszemek:

"A terület és környezetének jelenlegi megjelenése méltatlan a városközpont fogalmához. A zavaró térfalakkal tagolt, közlekedésnek alárendelt térben a gyalogos élmények sekélyesek,"

Sekélyesek! Óriási... :)

Nem csodálkoznék, ha Finta nyerné. Vagy legalábbis valami szokásos acél-üveg óriásbizbasz épülne oda.

Egyébként mi lesz a buszokkal?

k.a. 2007.11.26. 06:12:41

Elég nekik - és nekünk - a metró újpesti Városkapu megállójához becsatlakozni :(

VIII. Nagyapó 2007.11.26. 16:12:49

Én amúgy úgy tudom, Finta csak az utóbbi időkben, a Nemzeti Konzultáció óta kapott jobbos színt, előtte mintha inkább SZDSZ-közeliként ismerték volna.

Fene tudja, miért, vszeg egyszerűen kellettek Orbánéknak a - nem feltétlen a legkeményebb jobboldalhoz kapcsolt - "nagy nevek", és őt valamivel magukhoz tudták csábítani.


Sztem amúgy a Westend a körülményekhez képest (modern épület nem túl modern környezetben) egész jó lett, a tégla-üveg egész jól passzol a Nyugatihoz, és vele szemben is van pár korabeli ház, amihez egész jól passzol. Nekem a rendőrpalota (ld. még: szfinx) is tetszik, és a Bankcenter is csak föntről nézve gáz, a földről egész jól passzol a képbe. Budapest amúgy is el kell fogadni, hogy réges-rég elég eklektikus város, önmagában az üveg-acél-márvány pedig sztem nem feltétlenül katasztrofális kombináció, és a modern építészetben igazán izgalmas, a formákkal játszó, csavart/ferde/megfolyt és hasonló épületek közül a belvárosban nem biztos, hogy bármit szívesen látnék (plusz a vaktelkek se maradjanak).

A többit azért gondolkodás nélkül a levegőbe röpíteném én is :-D

homopoliticus · http://homopoliticus.blog.hu 2007.11.26. 20:31:24

k.a.:

hát ez nem túl bíztató :(

Nagyapó:

Ezzel a nagy név dologgal kapcsolatban valószínűleg igazad van. Abban is, hogy a modernebb épületei tényleg elviselhetőbbek, mint a szocreál szállodák. Engem azért ezzel együtt irritál az, hogy valaki pusztán amiatt sztárépítész tud lenne, mert minden időszakban egy az egyben - minimális fantáziával - lemásolja az épp aktuális trend lebutított változatát.

Ha már modern építészet (csavart/ferde/megfolyt cuccok), nekem sokkal jobban tetszik pl. a Lehel piac, mert azt valahogy egyedibb, kreatívabb megoldásnak érzem - és valahogy a környezetéhez is jobban illik. Persze ez ízlés dolga, mert sokan meg attól hánynak, gondolom, neked se tetszik annyira.

VIII. Nagyapó 2007.11.30. 00:29:01

De, a maga helyén nekem azt hiszem, az is tetszik :-)

homopoliticus · http://homopoliticus.blog.hu 2007.11.30. 11:00:35

Na, ezzel a tapasztalataim szerint viszonylag egyedül vagyunk :)
süti beállítások módosítása