Mottó

Éles a szeme a vadnak
ragadozónak, szabadnak.
Mint a kék tél s a gyötrelem,
világos és könyörtelen.

Ide is írok


Friss kommentek

  • Invisibleman: Vazz Tudtam,h nem lehet megúszni a barátkozást ótvar profán,alpáriaskodás nélkül,de akkor mi a tee... (2008.07.20. 12:54) Barátkozás a köztársasággal
  • homopoliticus: "Ha egymással csak kizárólag negatív érzelmi viszonyt képesek fenntartani,akkor hogyan ők képesek ... (2008.07.18. 18:39) Barátkozás a köztársasággal
  • Invisibleman: "Már korábban szóba került, hogy a '89-es rendszerváltozás jellegéből fakadóan a magyar nép csak ... (2008.07.18. 12:02) Barátkozás a köztársasággal
  • homopoliticus: 1. A linkekkel nemtom mi van, egyszer már produkáltak ilyet, helyreraktam őket, de most visszaeste... (2008.07.07. 15:07) A jó tanár: ellenség
  • nullnick: 1. a linkek nem működnek 2. "noha a döntés igazságtalan és fájdalmas volt, az ország feldarabolá... (2008.07.07. 10:49) A jó tanár: ellenség
  • Utolsó 20

RMDSZ : Tőkés = 1 : 1

2007.11.27. 19:35 homopoliticus

Még nincs hivatalos eredmény, de az már biztos, hogy a romániai EP-választások eredményeképpen az RMDSZ is küldhet legalább 2 képviselőt az Európai Parlamentbe, és Tőkés László is bejutott.

Talán jobb így. Talán. Mert a balhé előbb-utóbb ki fog törni, hiszen az EP néppárti frakciójában valahogy együtt kell dolgozni, és bár az EU-s miliő valamennyire nyilván fegyelmezi majd a feleket (főleg az elején), a pad alatt megy majd a rugdosás. Ami előbb-utóbb kibukik.

Miért kibékíthetetlen ez az ellentét? Röviden: Tőkés és Markó Béláék a magyar történelemből már jól ismert kuruc-labanc ellentét modern kiadását prezentálják immár évek óta.


 

 

 

 

 

 

 

 


(Ismeretlen magyar festő: kuruc-labanc csatajelenet. Forrás: Magyar Elektronikus Könyvtár.)

Az RMDSZ a klasszikus labanc stratégiát követi: megegyezni az elnyomó idegen hatalommal, de mindenáron. 1996 óta, mióta a párt minden regnáló kormánykoalíciónak tagja (vagy kívülről támogatja), kompromisszumok sorozatát kötötte meg a mindenkori román kormányzattal, elvileg a magyar érdekek védelmében. Fél szeme közben folyton Bécsen, akarom mondani Bukaresten: meddig lehet elmenni, mi az, ami még belefér, mi az, ami már nem. Másik szeme pedig a radikálisokon, akik egyre hangosabban követelik: csapjunk már végre az asztalra, elég a mutyiból, a korrupcióból, a végeláthatatlan alkuk sorozatából. Lesz autonómia vagy nem lesz autonómia, a kutyaúristenit?!

Tőkés László a romániai kurucok vezére, az örök ellenzéki (vö. protestáns). Ráadásul nemcsak habitusában forradalmár, hanem tényleg az: konkrétan ő robbantotta ki az 1989-es romániai forradalmat, az élete kockáztatásával. Békeidőben azonban használhatatlan. Nem is csoda: akikkel az ember egyszer már harcolt, azokkal nehezebb utána nyugodtan leülni és tárgyalni. (Igaz, voltak már a magyar történelemben olyanok, akiknek ez sikerült: pl. gróf Károlyi Sándor és Görgey Artúr. Igaz, ők mint hazaárulók maradtak meg a nép emlékezetében, részben a mai napig.) Ez a magyarázata annak, hogy a forradalmak hősei a legritkább esetben lesznek a konszolidáció levezénylői is egyben.  Sőt, a konszolidációt általában olyan politikusok viszik végbe, akik az azt megelőző harcokban nem az első sorokban küzdöttek (pl. Deák Ferenc). De ha Tőkést nem is érdekelte a történelem, legalább a saját hiúságára hallgathatott volna, és mondhatta volna magának: a csúcson kell abbahagyni.

A romániai magyarság ezúttal nem akarta véglegesen letenni a garast sem a labancai, sem a kurucai mellett (pedig az anyaország pártjai erőteljesen noszogatták). Ez, ha úgy vesszük, egyfajta józan belátásról tanúskodik, olyasmiről, ami szokatlan erény a magyar politikában.

Ezzel együtt a kérdés nyitva maradt: mi lesz a folytatás? Tudnak-e együtt dolgozni egymással az Európai Parlamentben a bejutott RMDSZ-esek és Tőkés László? Továbbmenve: ki fog győzni az erdélyi magyarság lelkében: a kuruc vagy a labanc? Mikor borul, és főleg merre borul a bili?

2 komment

Címkék: történelem erdély rmdsz tőkés lászló kuruc labanc

A bejegyzés trackback címe:

https://homopoliticus.blog.hu/api/trackback/id/tr34243009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

k.a. 2007.11.28. 06:14:57

Kérdés:
1/ hogy az érzelmi politizálással (Tőkés) szemben van-e kellőképpen bölcs kompromisszumokkal operáló másik fél. Vagy itt is a hiúságoktól vezérelt féltudás dolgozik;
2/ hogy az erdélyi magyarság magatartása józan belátásról, zavarodottsága miatti távolmaradásról vagy egyszerűen közönyről tanúskodik-e;
3/ hogy tudja-e itt, közülünk bárki is, hogyan zajlanak a dolgok az eu parlamentben. Milyen belső mechanizmusok működtetik? Hogyan születnek a döntések? A mi ottani képviselőink mintha az üveghegyen is túlra keveredtek volna. (Emlékszünk még Kósáné Kovács Magdára? Ott van, ugye? Vajon min buzgólkodhat nap mint nap országunk eukompatibilitása érdekében?)

homopoliticus · http://homopoliticus.blog.hu 2007.11.28. 14:05:04

1. Ezt nehéz megítélni, mert egy kompromisszumról gyakran csak jóval később derül ki, hogy érdemes volt-e megkötni. És persze nyilván az RMDSZ-ben is vannak pl. korrupt politikusok, akik azért nyalnak Bukarestnek, mert hatalmat akarnak. De eredmények azért vannak pl. kétnyelvú helységnévtáblák (jó, ez magas labda, mert ez sem megy nehézség nélkül, sok helyen nagy az ellenállás a hatóságok részéről).

2. Könnyen lehet, hogy a zavarodottság is közrejátszott. Ez szerintem nem áll távol egyfajta józan belátásról: ne vigyük kenyértörésre a dolgot, ha nem muszáj.

3. Nekem alapos ismereteim nincsenek, de amennyire tudom, az igazán fontos dolgok nem ott dőlnek el. De az országképet (vagy most már az összmagyarságról alkotott képet) nyilván befolyásolja, mit csinálunk ott. Szívós (pozitív vagy negatív előjelű) aknamunkára valószínűleg alkalmas terep :)
süti beállítások módosítása