Mottó

Éles a szeme a vadnak
ragadozónak, szabadnak.
Mint a kék tél s a gyötrelem,
világos és könyörtelen.

Ide is írok


Friss kommentek

  • Invisibleman: Vazz Tudtam,h nem lehet megúszni a barátkozást ótvar profán,alpáriaskodás nélkül,de akkor mi a tee... (2008.07.20. 12:54) Barátkozás a köztársasággal
  • homopoliticus: "Ha egymással csak kizárólag negatív érzelmi viszonyt képesek fenntartani,akkor hogyan ők képesek ... (2008.07.18. 18:39) Barátkozás a köztársasággal
  • Invisibleman: "Már korábban szóba került, hogy a '89-es rendszerváltozás jellegéből fakadóan a magyar nép csak ... (2008.07.18. 12:02) Barátkozás a köztársasággal
  • homopoliticus: 1. A linkekkel nemtom mi van, egyszer már produkáltak ilyet, helyreraktam őket, de most visszaeste... (2008.07.07. 15:07) A jó tanár: ellenség
  • nullnick: 1. a linkek nem működnek 2. "noha a döntés igazságtalan és fájdalmas volt, az ország feldarabolá... (2008.07.07. 10:49) A jó tanár: ellenség
  • Utolsó 20

Gárdaoszlatás

2007.12.17. 23:39 homopoliticus

A Fővárosi Főügyészség keresetet adott be a Fővárosi Bíróságra, melyben a Magyar Gárdát létrehozó és működtető egyesület feloszlatását kérte a tatárszentgyörgyi rendezvényen elhangzottak miatt. Az ügyészség szerint a szónokok megszegték a faji megkülönböztetés tilalmát, megsértették az emberi méltóságot és félelmet keltettek Magyarország cigány lakosságában.
(forrás: Index)

Kell ez?

Egyáltalán, mi ez: felesleges izmozás, amely csak a mártírgyártásra és a médianyilvánosság fenntartására alkalmas? Vagy épp ellenkezőleg: az igazságszolgáltatás csak a dolgát teszi, vagyis keményen és következetesen lép fel a Magyar Gárdával szemben? És persze hozzá lehet tenni az obligát összeesküvés-elméleteket: az egész úgyis csak a kormány műve, meg az egész hiszti csak a baloldalnak kedvez (ennek még van is némi igazságmagva). Tehát mehet az egész oda, ahova minden magyar belpolitikai esemény tartozik: bele a pártpolitikai kontextusba, annak is a süppedős-tyúkszaros közepébe.

Igazából nem tudok egyértelmű választ adni. Az összeesküvés-elméleteket se igazolni, se cáfolni nem tudom, ez bennük a szép. Nyilván jól jön a Gárdának a nyilvánosság, verhetik a mellüket két féltéglával, hogy "elnyomnak, elnyomnak, az erőszak velejárója a rendszernek!". Ugyanakkor ez a tatárszentgyörgyi kiruccanás, meg egyáltalán, ez az egész Magyar Gárda-jelenség a maga visszafogott militarizmusával azért egy kissé mégiscsak ijesztő. Valakinek csinálnia kéne már valamit, ahogy mondani szokás nagy fejvakargatások és hümmögések közepette.

Hát majd csinál a bíróság, ha tényleg csinálni kell valamit, nem? Ezért felesleges itt az okoskodás, hogy most akkor ha feloszlatja, az ennek árt/használ, ha meg nem, akkor meg annak. Végül is jogállamban élünk, és ha van egy egyesület, amely esetleg törvénysértően vagy egyenesen alkotmánysértően működik, akkor majd a magyar bíróság feloszlatja, ha ennek a feltételei egyébként fennállnak. És tulajdonképpen tökmindegy, hogy ezzel mártírt csinál-e belőlük vagy sem. Ha fel kell őket oszlatni a törvény alapján, akkor legyenek feloszlatva, és kész.

Már csak azért is az igazságszolgáltatás a legilletékesebb (azon felül, hogy a törvény szerint neki kell döntenie ebben a kérdésben), mert a Gárda pontosan az állami erőszakmonopólium kikezdése miatt veszélyes. Ne vonulgasson nemhogy a cigánysoron, de sehol Magyarországon senki egyenruhában, ha nem az állam adta rá az egyenruhát. Még akkor se, ha  fegyvere - egyelőre - nincs is. A jogállamiság egyik leglényegesebb eleméről van szó: csak az mondhassa nekem, hogy tessék továbbmenni, nincs itt semmi látnivaló, akit a közösség által hozott szabályok erre feljogosítanak, és akit a közösség által választott képviselők ellenőriznek. Ha pedig egy ilyen, jogállamiságot érintő kérdésben vita van, akkor a bíróság döntsön, és csakis a törvény alapján.

Ehhez persze az is kell, hogy a bíróság se dőljön be a fenti okoskodásnak, és ne kezdjen el méricskélni: ha feloszlatom, akkor jön a hiszti, ezzel lesznek tele az újságok, még a végén tényleg bedühödnek, hagyjuk ezt inkább, gyerekek, hadd vonulgassanak, legalább szem előtt vannak. Meg az is kell, hogy senki se akarjon a bíróság helyett hangosan gondolkodni, vagyis befolyásolni, finoman nyomást gyakorolni. És ezalatt nem csak a  kormányzatot, pontosabban nem elsősorban a kormányzatot értem, hanem mindenek előtt a médiát, a nyilvánosságot. Hatásvadász címlapok, cikkcímmel, lead-ek, blogbejegyzések: most tényleg nem kéne. Hagyjuk a bíróságot dolgozni.

Hiszti így is, úgy is lesz. Ha feloszlatják a Gárdát, lehet, hogy egy kisebbfajta pokol is elszabadul. De ha nem oszlatják fel, akkor is lehet, hogy elszabadul egy kisebbfajta pokol nemsokára.

2 komment

Címkék: jogállam magyar gárda

A bejegyzés trackback címe:

https://homopoliticus.blog.hu/api/trackback/id/tr16267654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a doktor ur · egyetlen1.blogspot.com 2008.01.09. 11:03:45

A megalakulásához ugyanaz az a jog adott engedélyt (teremtett lehetôséget), amelyikkel most ugyanazt megvonatnád. Eltekintve attól, hogy van-e létjogosultsága egy ilyen szervezetnek (meg még sok minden mástól is, pl., hogy jó-e egyáltalán valakinek is), ha csak jogilag vizsgálod, akkor amíg megfelelnek a hatályos jognak tételesen, nincs jogalap feloszlatni ôket. Ennyi. Jogi szempontból legalábbis...

homopoliticus · http://homopoliticus.blog.hu 2008.01.09. 11:18:38

Dehát én is épp ugyanezt írtam, hogy ítélje meg a bíróság a jogi szabályozás alapján, és ez a fő szempont, nem az, hogy egyébként mit gondolunk a a Gárdáról. Pont hogy nem akarom megvonatni az engedélyt, majd a bíróság megvonja, ha meg_kell_vonnia a törvény szerint. Szerintem ugyanazt mondjuk.
süti beállítások módosítása